INTRO

2012-2013



Coneixes bé el teu ull? Saps per què el tens de diferent color que els demés? Per que el teu iris es rodó? Com es sentiria una persona cega per un dia? Quins són els sentits que es desenvolupa més quan ets cec? Sabies que només els humans i els primats podem veure en color? Aquestes són algunes de les preguntes que ens ha permès començar a desenvolupar aquest projecte.

Molta gent creu que l'ull es un òrgan simple, però en realitat el que no saben és que nosaltres no veiem a través de l'ull, aquest tan sols és un conducte per on passa la llum, podem veure-hi gràcies al cervell. D’altra banda, l’absència de llum o la no possibilitat de veure, fa que l’ésser humà s’hagi d’adaptar mitjançant la modificació dels actes o la potenciació dels altres sentits.

Les fonts bibliogràfiques són nombroses en relació tant amb l’anatomia com la fisiologia de l’ull, així com de la visió, però han estat poc clares en quan al desenvolupament dels altres sentits per part de persones cegues, o en la dificultat que tindries persones acostumades a veure si aquestes, de sobte, perden el sentit de la visió. Tota aquesta consulta prèvia ens permet tenir unes bases teòriques pel desenvolupament del nostre projecte, així com poder assolir els objectius proposats a la part final d’aquest punt.


Fig. 1. Esquema simplificat de l'ull humà
(Font: pròpia)
Fig. 2. Entrada de las llum a l'ull humà
(Font: http://www.ophtec.com)

Per definir els nostres ulls, sovint diem que  són els nostres òrgans de visió, això però és incorrecte, no hi veiem per l’ull sinó pel cervell. L’ull és molt complexe i, per tant, té  moltes parts, cadascuna, com és natural amb una funció determinada i totes juntes s’encarreguen d’enviar la informació rebuda cap el cervell. La pèrdua de visió pot ser deguda, en termes generals, a dos causes: no recepció de la llum externa o afectació a nivell de nervi ocular, o alteració de la regió de la visió a nivell cerebral. Aquesta nova situació per una persona provoca o pot originar un canvi dràstic en la seva forma de viure i tractar amb el medi que li envolta. Com ho porti ja està en relació amb la personalitat de la mateixa.

Els objectius plantejats per a la realització d’aquesta recerca són els següents:

  • Construir un ull artificial per poder esbrinar-ne el seu funcionament, així com identificar les parts més importants.
  • Convertir-se en una persona “cega per un dia” i així esbrinar com es senten i quin és el sentit que normalment es desenvolupa més en absència de la capacitat de visió.
  • Crear un sistema pel qual les persones amb dificultats visual puguin travessar un carrer d’una manera segura.

Finalment, les hipòtesis inicials, associades a cada un dels objectius anteriorment comentats són les següents:

  • L’especialitat funcional de les parts d’un ull humà permet que, en conjunt, es produeixi la visió tal com nosaltres la coneixem.
  • La manca de visió en persones provoca que el sentit del tacte sigui el que més es desenvolupi.
  • El sistema projectat permetrà a les persones amb dificultats visuals creuar una via sense dependre del funcionament o no del semàfors.




2013-2014


Com és el dia a dia, tant en àmbit laboral com en el social, d'una persona amb discapacitats sensorials i / o físiques ? Quin sentit alternatiu a la vista permetria rebre senyals eternes amb respostes més eficients ? Es podria aplicar aquest en algun mecanisme que millorés la seguretat en algunes d'aquestes activitats com, per exemple, el creuar un carrer ? Aquestes són algunes de les preguntes inicials del nostre projecte i que hem intentat respondre al llarg del mateix .

La motivació principal per a la realització del present projecte s'ha basat en el sentiment de ser útils per a la societat , que podem millorar-la amb les nostres aportacions i que podem ajudar . Tot va començar amb un viatge que vam fer un dia a Barcelona i observem que el sistema sonor dels semàfors o no funcionava o no se sentia amb claredat ( fig. 1) .

Observant , de manera paral · lela, persones cegues caminant pel carrer, considerem que les dues situacions no permetien una bona adaptació d' aquestes a la ciutat . I què passava si no hi havia semàfors ? Com podria saber la persona cega que passa un cotxe ? Només podria dependre del seu sentit i de la bona actuació del conductor o conductora del vehicle ? Totes aquestes preguntes i l'experiència d'estar en una gran ciutat ens va ampliar la curiositat d'inventar o presentar, almenys, algun sistema, com s'ha comentat, que millorés la situació de les persones discapacitades, tant sensorials com físiques, en aquest ambient .

Per a això mirem possibles experiències o estudis previs. D'això ja fa dos anys.
Durant el primer es van crear tot un seguit de proves que van permetre determinar que el tacte és el sentit alternatiu buscat . Es van dissenyar un conjunt de prototips que han estat oberts a futures millores , en relació a l'avanç progressiu dels estudis realitzats . Tots ells es basen en el ús d'aquest sentit , a manera de sistema d'advertència que intenta millorar el pas dels carrers a vianants amb deficiències sensorials , substituint el sistema auditiu presents en algunes ciutats , atès que algunes vegades no funciona a causa dels inhibidors i quan ho fa no se sent clarament ( volum baix o com a conseqüència de la contaminació acústica de la zona).

Els objectius a aconseguir són els següents:
  
Valorar la importància del tacte com a sentit alternatiu a la vista en persones amb deficiències o discapacitats sensoriales, especialmente sordera i ceguera. Aquest, por tant, permitria aplicar-se en sistemes que contactaràn directament amb la persona, como el proposat en aquest projecte.

● Crear un sistema mitjançant el qual les persones amb dificultats visual
s puguin creuar un carree d'una manera segura. A partir d'aquesta primera idea, considerar també altres sistemes de soport alternatius para valorar quin d'ells pot ser més aplicable a la realitat.   

● Patentar el sistema gràcies a la colaboració d'empresas dedicades al món de les patents,  com la consultora Consultoría Innova 3 Innovaciones, yique s'han interessat en el projecte.  Això ens permitirà conèixer millor el pas del món investigador al comercial i econòmic, així  com observar el grau d'aceptació d'aquest producte a la societat.

● Contactar amb entitats, com la ONCE, para oferir aquest producte i poder dur-lo a la pràctica. Tambié es contactarà amb altres (universitats, ajuntaments o empreses del sector) i es  realizarà la difusió corresponent en diferents mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada